Снимка: Dnes.bg

Проектът за закон за борба срещу корупцията, иницииран от вицепремиера Меглена Кунева, бе подложен на сериозна критика на дискусия, организирана от новия съюз в парламента - АБВ, Гергьовден, Народен съюз.  

Зам.-шефът на АБВ Румен Петков изрази безпокойство, че се създава нов орган срещу корупцията, при положение, че и сега има такива.  

"Няма как да не ни безпокои фактът защо година и половина правителството не е задало нито една задача на БОРКОР", каза той.

Още по темата

Петков попита и защо досега не са били намалени разрешителните и лицензионните режими. "Една част от тях без съмнение са предпоставка за корупционни практики", каза той.  

Според шефа на правното звено в АБВ Марин Киров има опасност законът да се превърне в мастодонт, който да се използва за политическа репресия. Той анализира, че в обхвата на закона не са включени ръководителите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, членовете на Комисията за финансов надзор и на Комисията за защита на конкуренцията.  

"Проверката за почтеност включва полиграф. Той обаче не е предвиден за директора на Бюрото и неговите заместници, а само за инспекторите", каза още Киров.  

Златка Стефанова от Висшия адвокатски съвет пък обясни, че проектът не дава отговор има ли разлика между незаконно придобито имущество и имущество с недоказан произход.  

Според нея законът съдържа сериозен дисбаланс в страните по него. Тя даде за пример текст, според който до доказване на противното неизвестният източник за придобиване на имота са счита за незаконен.  

Други участници в дискусията определиха това като противоречие на конституцията и международните правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase