Снимка: Булфото

Бизнесменът Веселин Марешки внесе още 100 000 подписа в парламента в подкрепа на искането си за провеждане на референдум.

През февруари аптекарският бос внесе 404 485 подписа за допитването си. Проверката на ГРАО обаче установи, че 310 078 от тях са валидни. На Марешки беше предоставена възможност да отстрани нередностите.

По закон, ако 400 000 от подписите са валидни, референдумът трябва да се проведе задължително.

Още по темата

В предложеното от Марешки допитване има пет въпроса: Да се въведе ли регулация на пазара на горива; Да отпадне ли държавната субсидия за партиите; Да се премахне ли имунитетът на депутатите; Да се намали ли броят им от 240 на 120 и дали да се премахне ограничението за 4 аптеки на един собственик.

С последните изменения в Изборния кодекс депутатите се отказаха от идеята да разделят провеждането на референдум и избори и оставиха досегашната разпоредба допитванията да се провеждат с най-близките по време избори.

Такива сега се очакват през октомври, когато ще гласуваме за нов държавен глава. За тогава най-вероятно ще бъде насрочен и референдумът, иницииран от Слави Трифонов.

Веселин Марешки потвърди отново, че смята да се кандидатира за президент и това щяло да принуди партиите да издигнат стойностни кандидати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase