Премиерът Бойко Борисов съобщи на шофьорите, че от днес могат да минават по Северната тангента.

Във профила си във Facebook той написа, цялото 16,5 километрово трасе на Северната скоростна тангента може да се ползва.

"Днес заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пуснахме за движение последните 3 км от участъка. Със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване", съобщава премиерът.

Той обяснява, че тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление, а отсечката осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

"Инфраструктурният проект е важен и за страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас и някои второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Проектът е на стойност 180 млн. лв. и е финансиран от ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г", обяснява Борисов.

Премиерът допълва още, че са инспектирали и изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

"Преди дни ЕК одобри строителството на обекта да бъде финансирано с европейски средства. Половината от участъка с дължина 5,5 км вече е изградена, а трасето е разположено след моста при река Какач до пътния възел със Северната тангента. Западната дъга се явява естествено продължение на АМ "Люлин" и чрез нейното завършване ще се осигури подходяща връзка от и към Сърбия, ще се гарантира безконфликтното разпределение на локалния и транзитния трафик", написа още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase