Снимка: архив Bulphoto

Наследството от миналото – комунизмът и фашизмът, отново разбуниха духовете в парламента.

Щом като официално със закон, приет през 2000 г. от 38-то Народно събрание, комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е "престъпен", това да важи и за 1923 – 1926 г. И 1934 – 1944 г., поискаха социалистите.

Още по темата

Заради това те внесоха в парламента законопроект за обявяване на авторитарните режими през тези периоди за престъпни.

Лидерът на левицата Михаил Миков мотивира искането с обстоятелството, че през тези периоди в България е имало целенасочено унищожаване на демократичните начала.

"През това време е имало концентрационни лагери за евреи, организирани са целенасочените гонения срещу тях, имуществото им е отнемано насилствено", допълни Миков.

Според него в последните дни дори се провеждат кампании за превратно тълкуване на историята през 20 век.

Той посочи като премиер инициативата "Запознай младите с комунизма", която се е състояла вчера в 22 СОУ с участието на зам.-просветния министър Диан Стаматов, който гонел политически цели.

Използва се частично историческата истина и се представя на младото поколение случилото се през 20 век опорочено, смята Миков.

"Историческото наследство трябва да се оценява обективно, а защо няма инициатива "Запознай младите с фашизма"? Дава се едностранна оценка като се говори за лагерите след 9 септември 1944 г., но защо не се говори за тези преди това", упрекна соцлидерът.

Отговорът на управляващите от ГЕРБ не закъсня. Методи Андреев определи предложението на левицата като "смешен, жалък законопроект".

"Миков се държи като комунист, който не е бил викан на разпит", обвини той и продължи: "Аз не мога да разбера каква е тази инициатива на колегите от БСП, тя малко прилича на деветосептемврийвски преврат".

Андреев припомни, че нито един депутат от БСП не е сложил подпис под петицията за изучаване на тоталитарните режими в учебниците по история, макар че в това число е и фашизмът.

Преди няколко седмици пък реформаторите внесоха промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, с които всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase