Темата за увеличението на цената на тока след 1 юли затихна около предизборната кампания, но проблемът си остава, смята енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

"Недостигът във Фонда е огромен. До средата на годината би трябвало да достигне около 550 млн. лв. и няма как да се изплащат предвидените средства за "Марица Изток 1", за производителите на ВЕИ. Трябва се намерят пари за запълване на тази дупка", коментира той в "Денят ON AIR".

"Няма как да не се стигне до известно увеличаване на цената на тока. Всички разходи растат. Поскъпват метали, стоки. Като всяка стока електроенергията е функция на много други неща и е резонно да има поскъпване. Доколкото си спомням, разчетите преди няколко месеца бяха с около стотинка и половина да поскъпне нощната електроенергия", посочи експертът.

Според него служебното правителство трябва да реши въпроса, тъй като редовните няма да се осмелят.

Проф. Касчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR понижението на електропроизводството през първото тримесечие на АЕЦ "Козлодуй", съответно на приходите и печалбата.

"Основната причина е нещо, за което никой не говори. Шести блок, откакто е пуснат в средата на ноември, не е достигал пълната си мощност. Никой не казва къде е причината - или са достигнали някой предел на безопасност, или ги е страх, че ще достигнат предел под безопасност, ако вдигнат на пълна мощност", обясни енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase