Архив: Булфото

Най-важното при гласуването е да се запази тайната на вота и дадения глас да бъде правилно отчетен.

Дали електронното гласуване би могло да осигури тези две части в гласуването е въпрос на законодателни решение. Това обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Георги Димитров от фондация "Право и Интернет".

От гледна точка  на технологиите тя е напълно постижима, а от гледна точка на правото е въпрос на подходяща уредба, допълни той.

Още по темата

В момента на второ четене пред комисия в НС минава законопроект за електронната идентификация. В него е предоставен механизъм на държавата за този тип идентификация, който е универсален и е разработен въз основа на регламент на ЕС с най-високо ниво на сигурност, каза още Димитров.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници“ обясни, че фондацията се е опитала да обясни всички плюсове и минуси на този тип гласуване.

"Електронното гласуване е един допълнителен инструмент за участие в изборите, той не е единствен", смята тя.

Важно е нещата да се правят пилотно – например да се въведе експериментално гласуване в поне 500 секции в цялата страна. Това е подход, който се въвежда, когато има аргументи "за" и "против".

По думите й смисълът на предложението за електронен вот е включване на повече избиратели в изборния процес, защото това ще намали тежестта на купения и контролиран вот.

Според нея три са групите, които ще бъдат облагодетелствани от този вот – хората, живеещи в чужбина, младите хора и хората с увреждания.

В много държави в света вече се гласува електронно, потвърди Димитров и допълни, че не знае за случаи, при които този вот да е бил компрометиран.

"Трябва да е ясно, че това не е един начин на гласуване, а много начини са включени в него. Електронно гласуване през интернет, през мобилните телефони, електронно гласуване в самата избирателна секция", изброи той.

Димитров е на мнение, че в закона трябва да има гъвкавост относно електронния вот. С  развитието на технологиите да се дава възможност за различни начини на електронно гласуване, а не да се установи един начин, който след година вече да е остарял.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase