Снимка: БТА

След като над 71% от участвалите в референдума, проведен с последните избори, подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, реформаторите вече са готови с промените в Изборния кодекс, които ще го регламентират.

Депутатите са категорични, че ще има пълна защита срещу хакери, а купеният и корпоративният вот ще бъдат сведени до минимум.

Промените в кодекса обаче ще влязат в сила след около две години, а всички технологични неща, свързани с електронния вот ще бъдат разписани в допълнителни наредби.

Електронното гласуване ще се провежда между четири и седем дни преди изборния ден, когато имащите право на глас ще пуснат бюлетина в урната.

Целта е, ако бъде оказан натиск върху избирателя или пък той промени мнението си, да има възможност да смени политическата сила, за която е дал подкрепата си.

Всеки имащ право на глас ще има по два пин кода, като единият е паник и той ще го използва, когато някой се опита да купи гласа му, като така ще подаде сигнал към органите на МВР, обясни реформаторът Петър Славов.

Според него така ще се сложи край на събирането на лични карти и гласуването под строй.

В същото време обаче ако някой е гласувал електронно, ще може да го направи и с бюлетина. При всички случай, независимо колко пъти избирателят е гласувал електронно, за валиден ще се счита последният му избор, включително и ако той е с бюлетина.

Данните от електронния вот пък ще отиват в специална комисия към ЦИК. Файлът с тях няма да бъде отварян, докато не приключи и гласуването с бюлетини.

Достъп до него ще има комисия от 6-7 човека, а ако някой от тях се изкуши да го отвори по-рано, това ще остави следи в софтуера, обясни Антони Тренчев.

Според реформаторите електронното гласуване не само, че няма да оскъпи изборите, ами дори вотът ще стане по-евтин, защото ще се пести от хартия и други консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase