Снимка: архив, БулФото

БСП поиска отлагане с една година на влизането в сила на новия закон за училищното и предучилищното образование. Социалистите са внесли предложението си като промяна в закона.

Още по темата

Изцяло новият закон трябва да влезе в сила на 1 август. Той предвижда съществена реформа в образованието, промяна в учебната програма, в съдържанието на учебниците, държавно финансиране за частни училища и др. 

Според социалистите влизането на закона в сила ще доведе до хаос и напрежение сред учениците, учителите и родителите. БСП се надява с отлагането да върне дебата за промените в образованието към съществените проблеми за програмите и патриотичното образование на децата. 

От ГЕРБ обаче дадоха да се разбере, че няма да приемат предложението. "Законът е само рамката. Предстои да бъдат разработени стандарти и програми", каза шефката на просветната комисия в парламента Милена Дамянова. 

Тя отхвърли критиките, че новите програми изхвърлят автори от учебниците и обясни, че те са все още в период на обсъждане. 

Дамянова се съгласи с идеята, че авторските колективи, писали учебниците, трябва да са публични. Тя призна и че сегашните учебници са лоши. 

"Всички сме единодушни, че учебниците са лоши и не дават на децата знанията, които след това ще им гарантират личностна и професионална реализация", каза тя. Дамянова обясни, че ГЕРБ искат да променят това и допълни: "Без нов закон, няма да има нови учебници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase