Снимка: Булфото

ДПС предприе масирана атака на седмичната програма на парламента със серия предложения за промени в няколко закона. 

Депутати от движението поискаха промени в Изборния кодекс, внесени преди време от партията. С едната ДПС за пореден път иска да се премахне забраната за агитация на чужд език преди избори.

"Ако Джоузеф Дол иска да открие кампанията на ГЕРБ на следващите избори, ще бъде ли санкциониран, защото говори лош или никакъв български", попита депутатът на Местан Станислав Ангелов.

Четин Казак пък настоя тази седмица да се обсъди промяната в Кодекса, която ДПС внесе, за вдигане на прага на преференциите.

"Самият факт, че има над 460 000 невалидни бюлетини, показва какви поражения нанесе преференциалното гласуване и ниския праг", каза той. ДПС настоява да се вдигне и прагът за брой жители в населено място, които могат да избират кмет - от 100 на 300. 

ДПС поиска в дневния ред на парламента за седмицата да влязат и промените в закона за детето, с които движението иска храната в детските градини и училищата да е съобразена с религията на малчуганите. Един от вносителите на предложението, Хюсеин Хафъзов, предупреди, че малките мюсюлманчета се застрашени от раздвоение на личността. Причината е, че отношението към храната вкъщи е едно, а в училище - друго.   

Мнозинството в парламента отряза всички искания на ДПС. Депутатите отказаха и на БСП промени в данъчното законодателство, с които искаха облекчение за детските храни и стоки. Залата гласува против. "Циничен е опитът на ръководството на парламента да не се гледа този проект. Както с полицаите не правите дискусия и тя излиза на улицата, и майките ще го обсъдят на улицата. Не е добре за България, за демокрацията и за вас, победителите на последните избори", обърна се към ГЕРБ Михаил Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase