Снимка: Булфото, архив

Кризата с бежанците е само още един допълнителен аргумент в посока на необходимостта от приемането на страната ни в Шенген, каза в интервю за БТА министърът на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че това би улеснило преноса на информация и размяната на данни, включително свързани с бежанския поток, с другите държави-членки на шенгенското пространство.

"Така или иначе, нашите западни партньори отчитат това, че България охранява добре своите граници и се отнася коректно с приетите по регламентирания начин бежанци. Затова смятам, че бежанският поток не може да бъде използван като причина за отлагането на бъдещото ни пълноправно членство в Шенген", допълни Митов.

Министърът на външните работи коментира и организацията на провеждане на референдума зад граница и отбеляза, че разчетът на МВнР е бил за около 2 млн. лв., но в план-сметката, одобрена от правителството, са предвидени 1,5 млн. лв.

Решението на ЦИК съставите на СИК извън страната да се състоят от 3 до 5 членове, за разлика от избори, при които петчленният състав е минимален, може би ще позволи да се вместим в рамките на този икономичен бюджет, смята той.

Очакваме висока активност в някои държави като Германия, Великобритания и САЩ или поне има заявки от българите в тези страни за висок интерес към конкретния въпрос на референдума. Имаме информация за очаквана ниска активност в други държави, но се надяваме информационната кампания, която ще се проведе, да събуди интереса на сънародниците ни към вота, каза още Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase