Снимка: БТА, архив

Нито една европейска държава не може да се справи сама с бежанската вълна. Трябва да действаме заедно. Нямам съмнение, че ако Европа действа решително в тази криза, народите на тези страни ще направят правилния избор. Това каза днес министърът на отбраната Николай Ненчев на неформална среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз в Люксембург.

Още по темата
Той изрази позицията на нашата страна за необходимостта от формирането на обща политика на съюза с цел справяне с бежанския поток, съобщи МО.

"Европейският съюз е доказал, че може да просперира, когато работи като екип. Сега е моментът да докажем, че заедно можем да устоим на всяка буря, да преодолеем всяко предизвикателство, да отблъснем всяка заплаха и да излезем по-силни след всяко разногласие", подчерта Ненчев.

На форума министрите на отбраната обсъдиха военните операции на ЕС - военноморската операция в Средиземно море за борба с мрежите за контрабанда на нелегални емигранти EUNAVFOR MED, военната операция в Босна и Херцеговина "Алтея" и военноморската операция за противодействие на пиратството в района на Аденския залив и бреговете на Сомалия "Аталанта".

Акцент в дискусиите бяха възможните предизвикателства и подобряването на функционирането на тренировъчните мисии и мисиите на ЕС за изграждане на капацитет в Мали, Сомалия, ЦАР и ДР Конго (EUTM Mali, EUTM Somalia, EUMAM RCA и EUSEC DRC). В заседанието участваха помощник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Евре Ладсу и помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането Хорст-Хайнрих Браус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase