Снимка: Reuters

Напливът на бежанци към Европа може да има непредсказуеми последствия, пише унгарският премиер Виктор Орбан в статия, публикувана в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Европа си има работа не с бежански проблем, а с нова вълна на преселение на народите, която набира сили, смята той. "Ние всеки ден наблюдаваме как стотици хиляди хора тръгват на път и тропат на нашата врата, и още милиони ще се отправят към Европа по икономически съображения", отбелязва унгарският премиер.

"Това, което става сега пред очите ни, може да доведе до взрив в цяла Европа и вече предизвиква тревога по целия свят. Ако ние не успеем да защитим нашите граници, Шенген ще се окаже под заплаха. Никой не иска това, - добавя Орбан. - Твърде обезпокоително е, че освен Унгария никой не иска да защитава границите на ЕС."

Още по темата

Орбан обвинява ЕС за създалата се ситуация. "Това, което Европа прави сега, е безумие. Трябва да се каже, че до тази ситуация доведе провалената миграционна политика на ЕС. Всеки европейски политик действа безотговорно и неморално, когато дава на имигрантите надежда за по-добър живот и ги стимулира да оставят всичко и с риск на живота си да тръгнат към Европа", отбелязва той. Според него имиграцията сега се е превърнала в доходен бизнес.

Той смята, че народите в Европа не са съгласни с позицията на повечето правителства по кризата с мигрантите. "Хората искат от нас да овладеем ситуацията и да защитим нашите граници. Едва след като защитим нашите граници, могат да се задават въпроси за броя на хората, които можем да приемем, и дали трябва да има квоти", подчертава унгарският премиер.

Орбан отбелязва, че страната му се задъхва от бежанци и добавя, че повечето от тях са мюсюлмани, а не християни, което подкопава християнските корени на континента, пише БТА.

"Това е важен въпрос, защото Европа и европейската култура имат християнски корени. Не е ли вече само по себе си тревожно, че европейската християнска култура се оказва в положение да не може да защити собствените християнски ценности на континента", пита риторично той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase