Военни учения. Снимка: архив, Ройтерс

Започва изграждането на щаба на НАТО у нас. Активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще бъде обявена с официална церемония утре в Министерството на отбраната.

Още по темата

На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, съобщиха от МО.

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.

Активирането на Щабния елемент е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

Междувременно от партия „Атака“ обявиха, че ще протестират утре срещу откриването на щаб на НАТО в София на бул. "Тотлебен" 34 (сградата на МО-2 срещу Пирогов).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase