Снимка: Булфото, архив

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще може да бъде обособен и без необходимост от законови промени и произнасяне на Народното събрание. Това изясни в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев.

Попитан дали парламентът трябва да се произнесе по подобно решение, той отговори, че това не е необходимо, защото нито един закон, нито от страна на Конституцията се изисква подобно нещо.

Министърът допълни, че няма нищо обезпокоително и никакви особени нови решения днес не са взети от министрите на отбраната от пакта.

Разговаряхме по миналогодишните решения от Уелс, отбеляза министърът.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност, каза министърът.

Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. В него ще работят около 50 човека, половината българи.

Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб.  Очаква се той да започне да функционират в най-добрия случай след две години.

НАТО води преди всичко отбранителна политика. Няма агресивно отношение спрямо която и да било страна, говорихме за подобряване на съвместната координация, посочи министърът на отбраната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase