Снимка: Архив БТА

Ако не се прекрати източникът на бежанската вълна нищо добро не чака Европа. Това каза във Варна днес премиерът Бойко Борисов, който участва в работата на Осмия летен университет на младежката структура на ГЕРБ.

Най-спешното, което трябва да се направи, е да се прекрати източникът на тази вълна, допълни той. По думите му това са дестабилизираните държави в Африка и Арабския свят.

В отговор на въпрос възможно ли е това да стане с външна намеса Борисов отговори, че това трябва да се реши от "големите началници на света". Борисов обясни, че това не е във възможностите ни, а ние само понасяме последствията, които според него ще са все по-тежки.

Още по темата

Премиерът посочи, че тези бежанци ще останат в Европа и след това трябва да се мисли за работни места за тях, за обучението на децата, които идват. Според него това е огромен демографски проблем и затова въпросът трябва да се реши кардинално. Борисов каза още, че натискът върху страната ни е огромен.

Зам.-председателят на ЕП Антонио Таяни, който също участва във форума, коментира, че подкрепя България за членство в Шенген. Според него Ислямска държава е много по-голяма опасност от Ал Каида и по тази причина е много важно да има европейска стратегия, заедно с ООН.

Мнението на Таяни е, че България трябва да бъде подпомогната много по-силно финансово, защото страната ни е външна граница. Той посочи, че миграцията е глобален проблем. По тази причина проблемът не може да се реши от една страна, трябва да се ангажира ЕС, трябва да убедим и САЩ, и Русия да се ангажират, заяви Таяни.

Факт е, че откакто започнахме да работим по темата с горива с 12 процента се вдигна потреблението, коментира още той. По думите му са открити доста нарушения в измервателните уреди и цената е тръгнала надолу. Борисов бе категоричен, че това ще продължи и ще е системно.

Премиерът декларира, че той и министрите няма да се месят в кампанията за местните избори. Той заяви, че се надява на толерантна кампания и по-добрите да победят.

Крайният резултат е кметовете и общинските съветници на ГЕРБ и Реформаторския блок да бъдат такова количество, че да гарантират и стабилността на правителството и това е основната ни цел, обобщи Борисов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase