Снимка: архив, Булфото

С ДПС сделка за съдебната реформа не сме правили и няма и да правим никога, категоричен бе пред bTV депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Според него е логично, когато управляващото мнозинство не е достатъчно за гласуване на промени в Конституцията, това мнозинство да се обърне към остатъка от партиите в парламента.

„Това не означава, че една политическа сила е силен фактор”, поясни Зеленогорски.

„Не сме отстъпили от позициите си, получихме повече от това, с което влязохме в преговорите”, каза още той по повод съдебната реформа. Той допълни, че е противник на замеряне с изказвания по медиите.

„Има легитимни формати на управленското мнозинство, в рамките на тези формати можем да чуем всичко, което партньорите искат да ни кажат”, каза Зеленогорски по повод коментарите от Бойко Борисов и Радан Кънев в края на политическия сезон.

„Няма опасност управляващото мнозинство да се разпадне”, каза още Зеленогорски. По думите му, Реформаторският блок е трябвало да се разпадне още със създаването си, но не се разпада.

„Ние сме единни в многообразието си, като Европейския съюз – трудно взимаме решение, но когато го вземем то се изпълнява”, настоя той.

Борбата с купения вот

Според Найден Зеленогорски у нас няма ефективно действаща демокрация. Според него, обществото заслужава почтени и честни избори, но феноменът на купения вот в придобива особено застрашителни размери в страната.

„Ако държавата иска, тя може да се справи с този проблем”, каза още той и настоя, че за да се предотврати купуването на гласове, нарушителите трябва да се стреснат от сериозно наказание, регламентирано в законодателството.

Реформаторският блок предлага декриминализирането на подаването на сигнал за подкуп. Според Зеленогорски, в момента хората се страхуват, че ако подадат сигнал за приет подпук, те ще бъдат съдени за участие в престъпна схема. „В САЩ така са решени доста проблеми с корупцията”, каза още Зеленогорски.

„Нека покажем на хората, че имаме куража и силите да се справим с тези проблеми”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase