Снимка: архив Булфото

В България със сигурност ще се формират нови леви политически формации. Те ще се родят от самите условия на бедност и неравенство у нас. Тази прогноза направи социологът Живко Георгиев. Той обобщи, че лявото в момента е в криза на всички равнища и възстановяването на диалога между левите партии у нас е един от полезните ходове.

„Сто на сто ще има още леви нови субекти“, каза Георгиев пред БНР. Той обясни, че новите формации вероятно ще се създават без много политическо инженерстване.

Още по темата
„Леви субекти със солидно влияние могат да се родят от самите условия. В България те са доста добра предпоставка за силно влияние на леви идеи. Живеем в едно общество, където ги има всички проблеми, които дават енергия на лявото – вопиющо социално неравенство, растяща бедност, несправедливост, липса на равен достъп до здравеопазване и образование“, обясни социологът.

Според него фактът, че българската левица не е успяла да припознае себе си като решение на тези проблеми, е причината за кризата й. „А не, че десните партии се отличават с особено качествен политически продукт“, каза още социологът.

Живко Георгиев обясни, че има полезни ходове пред лявото, но те няма да гарантират бърз ефект. „Трябва да се възстанови диалогът между левите субекти. Те не са само политически партии, но и модерни лявомислещи хора. Те раждат идеи, но нямат свой форум – нито в реалността, нито във виртуалното пространство, в които трябва да се дебатира“, каза той.

Според него рисковете пред лявото са то да продължи негативната тенденция към загуба на влияние в традиционните си райони и прослойки.

„Проблемът не е само в БСП. Колкото по-дълго отъждествяваме лявото само и единствено с БСП, толкова по-зле за самата БСП“, каза още Живко Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase