Снимка: архив Булфото

БСП се включи в исканията за закриване на Комисията по досиетата, чийто председател е бившият соцдепутат Евтим Костадинов. Червените обявиха, че са готови да внесат закон, с който комисията да се преобразува в исторически институт за изследване на досиетата.

Още по темата

"Ако искате да затворим страницата с досиетата, нека скършим монопола върху истината на Комисията по досиетата", обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов с декларация от трибуната на парламента. Според него досиетата трябва да се четат и изследват от историци.

Социалистите обявиха, че са разочаровани от работата на комисията "Евтимов". "Тя не прекрати и непрекъснато подхранва митовете за Държавна сигурност, а практиката й е противоречива", отчете Мерджанов.

Той призова да се помисли как когато комисията обяви някого за сътрудник с картонче, той не може да докаже, че няма картонче. Мерджанов обясни, че с картончерта са омаскарени хора на изкуството и науката, изобличени са журналисти и писатели, но не е постарадал нито един кредитен милионер. 

Социалистите видяха вина в действията на министъра на отбраната и го нарекоха "подбудител за осветяване на военните разузнавачи".

"Заслужава ли си Военното разузнаване да бъде оголено точно сега. Срамно е поведението на министър Ненчев и ние предупреждаваме като Асоциацията на военните разунзавачи, че е време да се затвори страницата с досиетата", каза още Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase