Снимка: Булфото, ахрив

Санирането на панелните блокове не е предизборен трик. Това е част от управленската ни 4-годишна програма. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде "Фокус".

Министър Павлова обяви, че 1004 сгради имат договор с Българска банка за развитие и първите 3 ще бъдат готови за строителните работи до юни в Благоевград. Има обаче и лоши ученици, разкри тя.

"В Община Сопот, в която има обявена тръжна процедура за около 16 млн. лв. за всички сгради, цялото проектиране и строителство да бъде дадено на една фирма. Това е крайно недопустимо по програмата. Има и други общини като нея, но не чак в такъв мащаб", обясни Павлова.

Тя припомни, че по ОПРР не се е работело 2 години, като сега са ускорили процеса за изпълнители и проектанти. "Проектират се 106 сгради и се надявам още 60 да се възложат за проектиране до края на лятото. Зависими сме от качеството на работата на проектантите, защото идват много лоши проекти", каза още министър Павлова.

"На този етап не се предвиждат санкции на сгради, които не са енергийно ефективни. Тези сгради, които имат технически паспорт ще трябва да прилагат неотложните мерки. Ако това не бъде изпълнено, тогава може да се мисли за санкции", допълни още тя.

Според регионалният министър санкциите няма да помогнат на процеса, а всички трябва да осъзнаят колко е важно и от конструктивна, а и от енергийна гледна точка.

На въпрос, какво налага затварянето на толкова големи участъци за ремонт от АМ "Тракия" и защо не се въведе денонощен режим на работа, Павлова отговори, че за да могат да отворят платната, които да са готови на 1 юли, се налага да затворят по-големи участъци, за да се работи на по-голям фронт.

"Единственото, което няма да можем да отворим след 1 юли за движение това са големите виедукти и мостовете. Не се мисли за денонощен режим на работа, защото има правила за работниците и тяхното работно време. Това, което сме предвидили - екипите не работят през нощта, но работят събота и неделя, което е извънреден труд, който ние заплащаме", обясни министър Лиляна Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase