Снимка: Галъп

Данните от социологическите изследвания застинаха. Последните проучвания отчитат електорални нагласи, съвсем близки до тези от миналия месец. Това става ясно от новото изследване на "Галъп", проведено от 8 до 14 май сред 1100 българи.

"През май обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец. Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление", анализират социолозите.

Още по темата

Според данните им, ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 23,8% от всички имащи право на глас. За БСП днес биха гласували 14,7 на сто от избирателите. ДПС отново остават трети с 8 на сто подкрепа. РБ и ПФ пак са на сходни позиции – съответно 4,2% и 3,8%. "Атака" и АБВ са на границата за влизане в парламента. За националистите днес биха гласували 3,1 на сто от всички имащи право на глас, а за хората на Първанов – около 2 на сто.

Това означава, че ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, обобщават от "Галъп".

Анализът на социолозите е, че след логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата за ГЕРБ, сега формацията на Бойко Борисов се стабилизира. Разликата между ГЕРБ и БСП пък се равнява на половин милион гласа, което е в рамките на съотношението от предишните месеци.

Няма особени промени и в доверието към политиците. По традиция в "челото" са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичната кметица Йорданка Фандъкова. Доверието в тях е съответно малко над и под 50%. Най-харесваните министри остават Лиляна Павлова и Петър Москов.

И майското проучване потвърждава правилото неодобрението за институциите да е по-високо от одобрението.

Доверието към кабинета в средата на май е 30% срещу 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% харесват работата на президента, а 56% - не. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо. Нагласите са на практика идентични с тези от началото на месец април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase