Снимка: архив Булфото

Половин година преди местните избори ГЕРБ има двойно повече подкрепа от БСП. Патриотичният фронт пък вече изравни по рейтинг Реформаторския блок, показват последните резултати на "Алфа Рисърч" от изследване, проведено от 7 до 15 април 2015 година.

Според данните ако изборите са следващата неделя за ГЕРБ биха гласували 22,4% от избирателите, а за БСП – 10,2%. И двете партии бележат спад, но при социалистите той е по-голям.

Още по темата

ДПС остават трети, а в доверието към тях няма промяна. То е традиционно 7 на сто. Реформаторите и Патриотите вече са с почти изравнени позиции. РБ бележат спад с 0,7 на сто и разчитат на 5,8%, а ПФ вдигат проценти с 0,6 на сто и вече имат 5,7%, сочат данните на "Алфа Рисърч".

"Атака" също качват малко доверие и имат 3.1% . За АБВ пък биха гласували 2,2 на сто. С 1% подкрепа партията на Бареков на практика изчезва, обявиха още социолозите.

Проучването показва спад в доверието към основните институции.

Хората, които харесват работата на Росен Плевнелиев намаляват от 29% до 26% за последните три месеца. Неодобрението към работата му пък е 37%. Парламентът запазва одобрение от 11%, но хората, които не харесват работата му рязко са се увеличи – от 46% до 53% за три месеца.

Расте и недоверието в кабинета, сочи проучването. Въпреки че доверието остава в рамките на около 23%, тези, които не харесват правителството се качват от 36% на 40%. Сред най-големите поддръжници на кабинета са гербаджиите. 52% от тях застават твърдо зад правителството. Подкрепа дават и около 25 на сто от привържениците на РБ и на АБВ. Сред симпатизантите на Патриотите пък 43 на сто са неудовлетворени от работата на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase