Снимка: БТА

До 2020 г. парите за отбрана трябва да станат 2% от БВП на страната, въпреки че в момента са 1,16 на сто. Този ангажимент пое още миналата година на срещата на НАТО в Уелс президентът Росен Плевнелиев и днес беше потвърден на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нуждата от намиране на още средства за военните обедини управляващи и част от опозицията.

Още по темата
Изключение направиха БСП, които са против отпускането на такъв бюджет за армията. От "Атака" пък въобще не присъстваха на днешното заседание при държавния глава.

Въпреки че Плевнелиев вече няколко пъти призова за актуализация на парите за отбрана, защото през тази година те са намалени на 565 милиона долара или 1,16% от БВП от 604 милиона долара или около 1,3% от БВП през миналата, стана ясно, че такъв вариант няма да има.

В становището си на днешното заседание, членовете на КСНС посочват, че подкрепят ненамаляването на бюджета спрямо 2014 г. с изключение на тази година заради непредвидени обстоятелства. Изпълнителната и законодателствата власт трябва да се погрижат за това, както и да немерят 2% от БВП за отбрана през 2020 г., се посочва още в становището.

КСНС препоръчва на правителството да внесе в парламента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили и на нейна основа Министерски съвет да направи нов план за армията.

"Намираме се в труден период на рекорден на брой външни и вътрешните кризи, но за мен е чест да работя заедно с парламента, изпълнителната власт, с опозиция и управляващи, за да взимаме такива отговорни решения“, коментира Плевнелиев.

Според него е налице трайно влошаване на средата за сигурност непосредствено до нашите граници, разрастват се предизвикателствата към демократичния ред, запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и изникването на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват осигуряването на адекватни отбранителни способности на българската армия.

"Отбраната е стратегически приоритет на държавата, а членството в НАТО е най- силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на общите решения на съюза, които са насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност“, заяви държавният глава.

Той отново настоя, че след като България е поела ангажименти за модернизация на армията, трябва да ги изпълни.

"Ако един или няколко членове не усъвършенстват отбранителните си способности и не изпълняват своите отговорности, това се отразяла като цяло на НАТО“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase