Владислав Горанов. Снимка: Булфото

ГЕРБ промени мнението си и вече смята, че не главният прокурор, а финансовият министър трябва да може да спира бизнес сделки. Това обяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов.

Първоначалното предложение беше това право да се даде на главния прокурор, но Сотир Цацаров реагира остро и обяви, че това е популизъм.

Още по темата
Идеята за даване на такова правомощие се роди, след като банкерът Цветан Василев продаде шест дружества на консорциума LIC33 за 1 евро.

Изменението в НПК за разширяване на действията на прокуратурата трябваше да бъде гласувано в петък, но изненадващо беше оттеглено за прецизиране.

"Ние вече заявихме, че разглеждаме възможността финансовият министър да е този, които да може да предприема такива действия, за да можем да успокоим обществото и тези, които имат притеснения, че се дават много правомощия на главния прокурор“, коментира пък днес Цветанов.

Той добави, че финансовият министър подлежи на парламентарен контрол и това е допълнителна гаранция за стриктното спазване на правомощието.

"Искаме да защитим обществения и финансов интерес", обобщи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase