Снимка: БТА, архив

Правителството няма да продължи договора за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Министър-председателят припомни, че вчера изтече срокът, за който предишния кабинет е сключил договора с Уестингхаус. "Толкова ядове ми създадохте с това, че бе подписано споразумението, знаейки прекрасно, че не можем да емитираме такъв дълг", каза Борисов.

Късно снощи американската компания съобщи, че не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", както настоява енергийното министерство.

Днес Борисов съобщи, че вече трети ден двете страни не могат да се разберат с какво общо съобщение да излязат по въпроса. "Нашето правителство е на мнение, че този проект по така предложената схема и подписаното споразумение от предишния кабинет, ние не можем да поемем този ангажимент, да потвърдим този договор", каза премиерът.

Той обясни, че страната ни е готова да работи с "Уестингхаус", но ако те са инвеститор. „Като търговец нямаме тези възможност. Ако кажем, че искаме още десет милиарда долара дълг, как ще реагира парламентът", каза още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase