Снимка: БТА

Реформаторският блок внесе промени в Закона за държавния служител, с които да сложи на "диета" партиите и назначенията им във властта.

С новите текстове Блокът смята, че ще затвори вратичките - държавни служители да бъдат назначавани без конкурс. В момента се назначават хора на непълен работен ден, а после се назначават на пълен, когато се освободи място и това става без нужния конкурс, обясниха Реформаторите.

Освен това се случвало и хора по заместване да се преназначат на свободни позиции отново без задължителния конкурс.

"По повод изключително нахалното обвинение за преяждане, с този законопроект поставяме на диета всички политически партии в България", каза Радан Кънев.

Още по темата

Минути по-рано БСП излезе с поредните си обвинения срещу Реформаторите. Социалистите обвиниха министъра на икономиката Божидар Лукарски, че прави скандални назначения и уволнения в Агенцията за малките и средните предприятия.

"С този закон даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения", каза още Кънев.

Димитър Танев от групата на Реформаторите разясни, че случаите за назначения без конкурси в администрацията през последните три години са над 5000. "За три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона, а в момента ни се претоплят едни и същи 4-5 имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано е нахално. Голяма част от този период е управление на БСП и ГЕРБ", коментира още Кънев.

Найден Зеленогорски пък допълни, че 80 процента от кадрите в администрацията по места са хора на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase