Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев обеща на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че след две турбулентни и неспокойни години през тази година България ще е стабилна.

Държавният глава и председателят на ЕК се срещнаха в Брюксел, където дадоха съвместен брифинг.

Още по темата
„Уверих Жан-Клод Юнкер, че 2015 година ще бъде на реформи и стабилност в България”, каза Плевнелиев пред медиите. Той благодари на Юнкер за неговото разбиране и приятелство с България.

„Запознах президента с реформите, които планираме и със ситуацията такава каквато е в България, политическия живот след две турболентни години, през които се смениха 5 правителства и три парламента”, каза още българският държавен глава, цитиран от „Фокус”.

Председателят на ЕК пък потвърди намерението на Комисията да спре наблюдението над страната ни от 2019 година.

Юнкер и Плевнелиев са обсъдили и възможността България да участва в инвестиционния план на Европейската комисия. Председателят й обясни, че очаква страната ни да направи необходимото, за да получи възможно най-голяма полза от този план. Шефът на ЕК даде да се разбере и че скоро ще посети България.

Пред Юнкер Росен Плевнелиев обяви приоритетите на страната ни за тази година – реформи в сектор „Правосъдие” и в пенсионната система, както и стабилност в държавата.

В отговор на въпрос, свързан с вчерашното решение на Народното събрание за дълга, Юнкер отбеляза, че това се дължи на липсата на достатъчен икономически растеж. Той отбеляза, че от друга страна България е сред държавите в ЕС с най-ниските равнища на публичния дълг. "Вчерашното решение не е трагедия“, категоричен бе Юнкер.

Българският президент и председателят на ЕК са обсъдили и ситуацията в Западните Балкани и кризата в Украйна. Плевнелиев поздравил Юнкер и за идеята за Европейски енергиен съюз. „България е голям поддръжник и сме готови с първи проекти и идеи за това как Европейски енергиен съюз да намери своите измерения и като регионален съюз в района на Югоизточна Европа”, каза още българският държавен глава, цитиран от БТА.

Плевнелиев и Юнкер са говорили и за това как газовата връзка между България и Румъния да стане двупосочна. Българският президент припомнил, че заради спор между Русия и Украйна през 2008 година сме останали на студено и тъмно през зимата. Тогава сме изградили двупосочната си връзка с Гърция.

Попитан дали България може да създаде един от необходимите на ЕС два нови газови разпределителни центъра, председателят на ЕК посочи, че това е технически въпрос. Той обаче изрази надежда, че комисията ще помогне на нашата страна в изграждането на връзките към газопреносните системи на съседните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase