Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис. Снимка: БТА

България изостава в борбата с корупцията по високите етажи на властта за разлика от Румъния. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев след срещата си с румънския си колега Клаус Вернер Йоханис в Букурещ.

Президентът Плевнелиев изрази задоволство от приетата от българския парламент стратегия за продължаване на правосъдната реформа и даде за пример Румъния, която демонстрира независимост по отношение на борбата с корупцията.

„В България имаме над 860 000 решения на годината на всички съдилища. Над 94% от тях се потвърждават като решение на следващата инстанция. Това означава ефективност и справедливост. От друга гледна точка имаме може би 100 дела от национална и международна значимост, където, за съжаление, България в момента показва неефективност, отлагат се и имаме какво да подобрим”, каза Плевнелиев.

Той посочи, че очаква конкретни дела и вижда позитивни сигнали в българските правораздавателни органи. Според него и България може да постигне резултати, като тези в Румъния. Необходим е политически кураж, допълни Плевнелиев.

От своя страна румънският президент Клаус Вернер Йоханис заяви, че борбата с корупцията в Румъния ще продължи. „Това, което виждаме сега, е много интензивна фаза на борба с корупцията. Хората чрез своя глас показаха, че искат промяна. Гражданите очакват социална справедливост", заяви Йоханис.

Румъния не прави реформа и не се бори с корупцията, за да получи добър доклад от Европейската комисия, посочи румънският президент. „Първият най-важен бенефициент е нашият гражданин и затова тази борба срещу корупцията трябва да бъде продължена с много голяма сила и сигурност", каза още Клаус Вернер Йоханис.

По отношение на Шенген е крайно време да възтържествува елементарната справедливост така, както с много други държави се случи, заяви още президентът Плевнелиев.

Затова тази година ние отново ще обединим усилията си, на прав път сме и не очакваме безкрайно отлагане на влизането на България и Румъния в Шенген. Не е справедливо, не го заслужаваме. Готови сме, крайно време е да се вземе това решение, посочи президентът Плевнелиев.

Румънският му колега заяви желание присъствието на НАТО в България и Румъния да бъде увеличено. „Имаме необходимост от единство в нашите послания по отношение на поддържането на санкциите срещу Русия, както и по отношение на възможността те да бъдат допълнително разширени при положение, че Русия не се присъедини към спазването на примирието. Румъния желае нашите две държави да задълбочат сътрудничеството си по тази линия", каза още Йоханис.

Енергийната тема също е била сред основните в разговорите на двамата президенти. Росен Плевнелиев посочи, че газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 година.  Той ще бъде финансиран изцяло с евросредства около 50-70% от сумата, а остатъкът като заем, за който българското правителство вече е уредило и държавна гаранция от Европейската банка за възстановяване и развитие. „Същевременно и газовият интерконектор България-Румъния е част от газовия коридор север-юг. Той напредва и се обединихме, че той ще бъде приоритет", заяви Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase