Снимка: архив, Reuters

Университет за хората от третата възраст е една от последните идеи на просветния министър Тодор Танев. Тя е все още на съвсем първоначално ниво, предстои да бъде обсъждана и да бъде търсен начин за финансирането й. Предложението на министъра е в университета за третата възраст да се обучават хора на възраст над 50 години, но и млади студенти.

Идеята е младите да учат геронтология – наука за възрастните организми, да записват спомени на възрастните хора. Пенсионерите пък ще учат философия, психология и медицина. „Нека им дадем възможност да получат по-систематични знания, които ги интересуват. За тях може би пише в „Трета възраст“ и други чудесни медицински вестници, но може би не съвсем систематизирано“, каза Танев в кулоарите на парламента.

Министърът обясни, че инициативата няма да е насочена към милионите възрастни, защото тя няма да е безплатна. „Да не забравяме, че възрастни хора има и в Скандинавия и те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тука да научат нещо“, каза Танев. Така той лансира амбицията си България да се превърне в регионален, дори световен център за обучение на европейските пенсионери. Една от идеите е такъв университет да се изгради в Хасково.

„В никоя конституция не е записано до каква възраст образованието е образование и откъде нататък е безсмислено“, мотивира предложението си министърът. Той беше категоричен, че университетът за възрастни няма да засегне структурата на класическото образование. „Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да може да бъде пълноценен гражданин на това общество“, каза още Танев.

Той добави и други аргументи, като обясни, че възрастните хора искат да учат компютри, защото чрез тях могат да комуникират със света и със своите познати. Танев обясни, че идеята за университет е условна и тя може да е мрежа. „Искам да бъдем шампиони в това отношение“, обяви министърът.

Той си пожела в бъдещия университет младите студенти да изучават специалността геронтология. „Но да се обучават и по история, да записват спомени и да се интересуват от миналото. Това е едно минало, което иначе си отива, остава само в рамките на семейството“, каза Танев.

Той призна, че стои въпросът за финансиране на начинанието, и обясни, че вероятно трябва да се кандидатства по някоя програма и предположи, че може би „Америка за България“ ще помогне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase