Снимка: архив Булфото

Интересът ще се кандидатира ли Росен Плевнелиев за втори мандат е опит за противопоставяне на президента и Бойко Борисов. Това смята началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева. Тя обясни, че решението за нов мандат е лично и президентът ще го обяви, когато времето наближи. Захариева обяви, че е рано да се говори за президентските избори и изрази учудването си, че този въпрос се повдига от първия ден на мандата на Плевнелиев.

Още по темата
„Същото се случва и с премиера Борисов. В най-новата българска история за първи път един човек става за втори път премиер и пак от първия ден го питат ще се кандидатира ли за президент”, коментира тя пред БНТ.

„Това е опит за противопоставяне на двамата”, отговори тя на въпроса с какво си обяснява големия интерес в обществото по въпроса за втория мандат на Плевнелиев. Захариева беше категорична, че Борисов не се е опитал сам да провокира противопоставянето с идеята жена да е кандидат-президент на ГЕРБ. „Смятам, че всеки, който го познава, знае, че е това наистина е било шега”, каза Захариева.

От думите й стана ясно, че президентът ще присъства активно в политическия живот на страната през тази година. Захариева обясни, че през февруари предстои месецът на политическите консултации при президента, където основните партии ще обявят приоритетите си. Плевнелиев ще отстоява и идеята си за провеждане на изборен референдум с местния вот. Планирани са и няколко съвета и дискусии по предстоящите реформи.

„Позицията на президента по реформите е ясна – пенсионната, съдебната, енергийната не търпят отлагане”, каза Захариева. Същото се отнасяло и за реформата в образованието. Тя се ангажира, че президентската институции ще подкрепи и подпомогне реформите, когато се налага.

В същото време началникът на кабинета на Плевнелиев обясни, че той няма да е ежедневен говорител, а ще се произнася само по важните стратегически неща. „Той не може да бъде говорител по злободневните теми”, каза Захариева.

Тя даде знак и че президентът има правомощия, с които може да коригира останалите власти. „Да напомня, че актът за назначаване на председател на ВКС е на президента, по отношение на реформите – правомощието е налагане на вето. Тогава, когато се налага неговата по-активна намеса, тя определено ще бъде забелязана”, каза още Екатерина Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase