Снимка: архив Reuters

Тази година ще е година на сблъсък между премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. Около това мнение се обединиха експертът Арман Бабикян и политологът Борис Попиванов.

„Не знам дали 2015-а година ще бъде година на реформите, но ще бъде година на сблъсък между Борисов и Плевнелиев”, прогнозира Попиванов пред БНР. Според него в тази битка Плевнелиев ще загуби, защото подходът на лидера на ГЕРБ е по-силен. Политологът обясни, че докато президентът гради изявите си на обещания, премиерът обяснява вече какво е свършил.

Още по темата
„В момента, в който няма силна БСП, съвсем естествено е основната битка в страната да се пренесе в рамките на основната политическа сила”, обясни Попиванов своята теза за предстоящия сблъсък. Според него лагерите сред управляващите нямат общ враг и затова все повече се разграничават.

Според Арман Бабикян обаче сблъсъкът между Борисов и Плевнелиев няма да е някаква лична закачка, а ще е сблъсък на олигархичните крила, които са стояли досега зад управляващите. Пред БНР експертът беше категоричен, че ако президентът се престраши да застане срещу премиера, над него винаги ще тегне въпросът защо досега е мълчал за спорните решения на ГЕРБ, като това за сриването на втория пенсионен стълб.

И Бабикян, и Попиванов бяха категорични, че по време на пресконференцията по повод третата годишнина от встъпване в мандата Плевнелиев е показал двоен стандарт.

„Това, което президентът не успя с днешното си изказване, бе да убеди за трета поредна година, че е президент на всички българи”, каза Бабикян. Според него не само казусът КТБ е изисквал коментар от страна на държавния глава. „Луксът да коментираш единствено двете служебни правителства, които си „настанил”, е доста фриволен”, каза експертът. Той обвини президента, че е избягал от коментар на работата на кабинета, излъчен от неговата партия и на правителството, в което самият той е участвал.

„Логично е и да си зададеш въпроса защо не са се провели реформи между 2009 и 2013”, допълни той.

Според Попиванов пък изказването на президента е напомняло новогодишно приветствие – „доколкото тежкото остава в миналото, а ние се надяваме на светлите моменти, които предстоят”. Политологът акцентира и на това, че Плевнелиев е посочил удобно само успехите на служебните правителства.

„Така например той успя да очертае някаква разлика между принципното и достойното поведение, олицетворявано от него и гражданското общество, и политиците в предишния парламентарен мандат, които не са се вслушвали в него”, каза Попиванов. Той разкритикува Плевнелиев и за това, че е прехвърлил на кабинета „Орешарски” вината за неразплащането с бизнеса, оставено от Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase