Снимка: Dnes.bg

10 000 лв. е средната заплата в „Южен поток България“, а минималното възнаграждение за специалисти е 4000 лв. Това става ясно от справка в търговския регистър, пише „Труд“.

Компанията беше създадена за изграждането на газопровода през българска територия. Въпреки че проектът е спрян, фирмата продължава да работи и да харчи пари за заплати.

Руският президент Владимир Путин обяви край на проекта на 1 декември 2014 година, а шефът на Газпром Алексей Милер каза, че ще пренасочи транзита на 63 милиарда куб. м. природен газ от Украйна през Турция. От българското енергийно министерство обаче твърдят, че все още не е сложен край на проекта и проектната компания „Южен поток България” продължава подготовката за изграждане на тръбата.

Две дружества работят по „Южен поток” в България - „Южен поток България”, в което Българския енергиен холдинг и руската Газпром имат равни дялове, и „Южен поток Транспорт”, в която страната ни не участва като акционер, но на която издава разрешителни за строителство.

В „Южен поток България” страната ни е внесла до момента близо 200 млн. лева. Парите се намират по сметка в държавната Българска банка за развитие (ББР). Също толкова са внесени и от „Газпром”. До момента дружеството е изхарчило милиони, за да изкупува земи по пътя на газопровода.

Справка в Търговския регистър е показала също така, че по подобен начин действа и проектната компания за изграждане на спрения преди четири години руско-българско-гръцки нефтопровод Бургас-Александруполис. И тази компания работи и трупа разходи от 712 хил. лева за 2013 г., въпреки решението на правителствено ниво за спирането на проекта. Проектната компания за изграждане на газопровода „Набуко”, който се провали преди година и половина, вече е в ликвидация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase