Снимка: архив Булфото

Търсенето на тематични коалиции от страна на ГЕРБ е проблем за Реформаторския блок. Това призна съпредседателят на групата РБ в парламента Найден Зеленогорски. Той призова партията на Бойко Борисов да търси подкрепа и консенсус първо сред партньорите в управляващото мнозинство, а след това сред опозицията.

Още по темата
В понеделник вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ ще продължат да търсят тематични коалиции.

Той даде пример, че подкрепа може да се търси както от ДПС, така и от БСП. В края на миналата година ГЕРБ и ДПС бяха заподозрени във формирането на скрито мнозинство заради подкрепата, която депутатите на Лютви Местан дадоха на спорното решение за прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ.

„Естествено, че търсенето на такива мнозинства за нас е проблем“, каза днес Зеленогорски пред БНР. Той припомни позицията на Реформаторския блок, че партиите, подкрепяли кабинета на Пламен Орешарски, трябва да бъдат извън управляващата коалиция.

Зеленогорски се обърна към колегите си от ГЕРБ, преди да търсят подкрепа в опозицията, да се обърнат към партиите в мнозинството. „Тематичните мнозинства върху една важна тема за България са нещо добро, но аз бих се надявал, че първо ще се постигне консенсус в рамките на коалицията и на политическите сили, които подкрепят това правителство“, каза заместникът на Меглена Кунева.

Той съобщи, че Реформаторите са внесли поправка в парламента, касаеща спорните моменти от пенсионната реформа. С текста се предлага да се създадат лични пенсионни партиди в НОИ и така да се създаде държавен капиталов стълб. Зеленогорски съобщи и че в момента се води политико-експертна дискусия по темата.

Той обясни, че в края на миналата година Бойко Борисов и Радан Кънев са начертали пътна карта за пенсионната реформа и тя ще бъде следвана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase