Снимка: архив Булфото

Партньорите в управляващата коалиция все още са запазили рефлекса на опозиция, макар че вече са в управлението. Тази констатация направи вицепремиерът по коалиционната политика от ГЕРБ Румяна Бъчварова по повод поведението на колегите си от Реформаторския блок. Според Бъчварова не е нормална реакция да си опозиция отвътре и да обещаваш да осъществяваш натиск над управлението.

Още по темата
Отношенията между ГЕРБ и партньорите им в коалицията се изостриха през последните дни заради поправката за пенсиите, която даде възможност за прехвърляне на пари от частните фондове в НОИ. ГЕРБ бяха разкритикувани и от АБВ, и от ПФ, но най-сериозният отпор дойде от страна на Реформаторския блок.

Бъчварова обвини Реформаторите в некоректност, най-вече заради изявленията им, че ГЕРБ национализира парите на хората. Освен това според нея било изключително неприятно, че докато се водели преговори по поправката, се появили и изявления от Реформаторите, че са осъществили натиск и са пречупили ГЕРБ.

„Тези малки битки са неприятни, а когато си в управление, има смисъл да водиш големите битки, които ще дадат резултат. Затова говоря за рефлекса на опозицията, който не е избледнял в нашите партньори“, каза Бъчварова. Тя припомни и думи на депутата от ДСБ Гроздан Караджов, че ролята на Реформаторите била да осъществява натиск върху управлението. „Това е функция на опозицията, а когато си в управлението, ти си част от решаването на въпросите. Не можеш хем да си в управлението, хем в опозиция“, каза още вицепремиерът.

Тя защити и тезата на финансовия министър Владислав Горанов за малкия и големия в коалицията. По време на преговорите за поправка „Пенсии“ той обяви, че няма как партии с 4-5 процента да взимат решенията. Днес Бъчварова призна, че той е бил рязък, но обясни и че основната отговорност за управлението е на ГЕРБ. „Ние се радваме на участието на нашите коалиционни партньори, но трябва да знаем и границите на правомощията“, каза тя.

Вицепремиерът обяви и че ако някоя от партиите напусне управляващата коалиция, има няколко варианта за действие и предсрочните избори не били първият от тях. Бъчварова обясни, че правителството може да продължи да работи като кабинет на малцинството. Тя отказа да посочи или да изключи партии, с които ГЕРБ би работил, но каза, че всичко е въпрос на политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase