Георги Първанов. Снимка, архив Булфото

Коалицията засега се движи по острието на бръснача и тези плаващи мнозинства, които се образуват по спорните въпроси, лично мен, не ме обнадеждават. Това каза пред БНР лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той заяви, че АБВ ще бъде фактор на стабилността в кабинета, но не на всяка цена.

„Ние ще подкрепяме онова, което е разумно, което сме договорили, което хората очакват, но експерименти, да не кажа авантюри, не бихме подкрепил”, обясни Първанов.

Още по темата

Лидерът на АБВ коментира приетата промяна в пенсионното осигуряване и заяви, че предложението не е било предмет на дискусия в политическите органи, а все пак демокрацията предполага именно това.

Вчера 9 депутати от АБВ гласуваха против поправките, приети в НС относно пенсионното осигуряване.

„Имаме  много въпросителни, свързани с характера на това, което финансовият министър направи като предложение. Поставихме въпросите си, например дали едно такова действие ще реши проблемите на НОИ и на пенсионната система”, обясни той

АБВ гледат на пенсионната система като на система и тя трябва да се реформира като цяло, убеден е Първанов.
„Ако започнем да дърпаме кубчетата на тази пирамида сами разбирате, че или в един момент това ще рухне, или след това закърпването на реформата ще бъде много по-сложно. Затова разумното беше този тримесечен срок да бъде използван за една солидна експертна и гражданска дискусия и накрая да имаме пакет от предложения в пенсионната реформа, който да е максимално консолидиращ", посочи Първанов.

Лидерът на АБВ заяви, че са открити за диалог. "Можем да бъдем и убедени", каза той и допълни, че това не става в последния момент и за броени часове.

По отношение на проекта „Южен поток“ и обявеното от премиера, че България ще издаде всички разрешителни за него и ще продължи подготвителните дейности по реализацията му, лидерът на АБВ смята, че вече е много късно.

„Аз се опасявам, че „резето е хлопнало“. За мен остава един единствен вариант.  „Южен поток“, отивайки в Турция, да може да се продължи не по трасето на трансадриатическия коридор,  а да тръгне по трасето на "Набуко-Запад", заяви Първанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase