Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

ГЕРБ няма да се откаже от решението си да даде възможност на българите да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседание на управляващите в парламента.

Още по темата
Партията на Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че е готова на отстъпки от първоначалното си предложение.

Решението дойде няколко часа след като президентът призова ГЕРБ да отложи поправката. Ден по-рано стана ясно и че всички работодателски организации са против изменението, а няколкостотин души протестираха срещу него пред Министерския съвет.

„Не намерихме аргументи за смяна на позицията“, каза Горанов в кулоарите на парламента. Той допълни обаче, че управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март да подобрят предложението си и да го надградят.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ към частните фондове“, каза финансовият министър. Той беше категоричен, че няма техническа пречка за това.

Горанов е убеден, че макар и да няма индивидуални партиди в Националния осигурителен институт, той ще знае във всеки момент колко пари е получил от лицата. „Не съществува технологична пречка да се върне същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд. В началното обществено осигуряване няма лихви и доходност, това е въпрос на избор“, каза министърът.

Друга отстъпка, на която ГЕРБ са готови, е да се даде възможност за смяна на решението „Фонд или НОИ“ повече от веднъж, стана ясно от думите на Горанов.

„Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор“, каза министърът. По повод недоволството срещу поправката той обясни, че протестите са най-хубавото на демокрацията.

На въпроса дали идеята за поправка „Пенсии“ е негова, Горанов отговори с въпрос: „Ако първоначалната идея е моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase