Михаил Миков. Снимка, архив Булфото

БСП призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето и да върне за ново обсъждане в парламента приетата ратификацията на споразумение, с което България плаща 4 милиона лева на германска фирма.

Става въпрос за нереализиран проект за завод за цимент от шлака от вече неработещия завод „Кремиковци“, за реализирането на който през 2005 г. германската фирма „Кльостер“ се е включила в инвестиционно дружество "Цемеко“. За това обаче е имало обезпечаване от правителството на Германия за политически рискове.

Още по темата

През 2008 г., след като не успява да получи разрешение по ОВОС за строителството на завод, фирмата се оттегля посредством ликвидация.

Заради това Германия обезпечава фирмата си, но предявява претенции към България в размер на 4 милиона евро заради нарушаването на Договора за насърчаване на инвестиции. След поредица срещи между българската и германска страна се стига до споразумението да платим половината от исканата сума.

Според БСП обаче това е само в интерес на частната фирма и ощетява България.

„Това е сделка между правителствата на България и Германия в полза на една частна фирма без никакво правно основание и ощетява българските данъкоплатци с 4 милиона лева“, заяви лидерът на левицата и председател на парламентарната й група Михаил Миков.

Според него реформирането на съдебната система не може да става с пример за незаконни действия на правителството и на парламента, защото явно този случай правото пада в интерес на частна фирма.

„Нищо не може да да оправдае сервилността на правителството и на парламента и това дискредитира Народното събрание и способността му да защитава интересите на хората. Настояваме президентът да не става съучастник в това ощетяване на бедна България“, заяви Миков.

Според него този случай ще е атестат за българските институции и за способността им да отстояват закона и българските интереси, а не интересите на чуждите частни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase