Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за разширяване на преференциалния вот на принципа на отворените листи. При него кандидатите се подреждат по азбучен ред и избирателите ги подреждат от първа до последна позиция в листата.

Има десет европейски държави с отворени листи. Където имаме затворени листи, подредени по предпочитания, практиката е много по-различна“, каза Местан.

Още по темата
Той се възпротиви срещу това, че сега има депутати, избрани с 800 гласа, което означава че 56 – 70 гласа може да преподредят листите. „А това са гласовете на едно семейство. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община“, каза лидерът на ДПС.

Той констатира, че преференциалният вот у нас не е бил успешен.

В началото на седмицата ДПС изключи от групата си двама депутати, избрани с преференции, защото не са се съобразили с решението да не организират преднамерено преференциален вот. Така тези, които са се съобразили, като Нигяр Джафер, са останали извън парламента.

Местан обясни, че ДПС ще гласува против бюджета за догодина, и констатира, че има пълно разминаване между предложените параметри и обещанията за управление.

Той коментира и назначението на Слави Бинев като шеф на комисията за култура и медиите. Според Местан Бинев е проблем на управляващите. „Казусът с Бинев е една от персоналните характеристики на тази власт“, каза още лидерът на ДПС.

Местан се противопостави на поставянето на една плоскост на случая „Орхан Исмаилов“ и този Слави Бинев. Лидерът на ДПС поздрави Борисов, че не се е поддал на натиска да отстрани зам.-министъра на отбраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase