Сергей Станишев. Снимка: архив, БулФото

Бившият соцлидер и председател на ПЕС Сергей Станишев определи управлението в момента като абсолютно безпринципно - програмно и идейно.

Аз не мога да разбера как ГЕРБ и Реформаторският блок, които са проевропейски партии, официално участват в управление с Патриотичния фронт, посочи той пред БНР.

Още по темата
За да направи разлика с управлението на Орешарски, Станишев заяви, че „Атака“ не е подкрепяла правителството при вотове на недоверие или бюджети, а сега имаме официална коалиция.

„Г-н Калфин упрекваше БСП за това, че „Атака“ прави кворум в парламента. Сега той трябва да обясни защо партия, която претендира да е лявоцентристка, участва във властта с НФСБ“, каза още бившият председател на БСП.

По отношение на позицията на ПЕС, в която се осъжда присъствието на Патриотичния фронт в управлението, Станишев е категоричен, че в програмата на НФСБ има "стряскащи неща, които няма как да бъдат приети".

Властта в България в момента изцяло зависи от тях и има официално споразумение между ГЕРБ и ПФ за подкрепа на правителството. БСП като партия информира президиума на ПЕС и в точката за актуалните политически ситуации в страните това беше разгледано. Членовете на президиума поискаха да има позиция на ПЕС, разясни той.

На въпрос трябваше ли БСП да направи коалиция с ГЕРБ, той отговори, че левицата не е канена за такива сериозни разговори. Станишев разясни, че Бойко Борисов не е избрал пътя на Меркел в Германия за голяма коалиция.

По думите му БСП не е можела да участва във властта на всяка цена. „Може да участва във властта само ако вижда програма, ангажименти, които отговорят на това, което сме отстоявали пред гражданите – защита и отстояване на интересите им. Българите не могат да понесат втори десен преход и това ме притеснява в новия формат на управлението – че цената ще я платят гражданите“, заяви социалистът.

Сергей Станишев не коментира тиражираната след евроизборите информация, че е настоял пред Ахмед Доган да стане премиер, но уточни, че пред ДПС е заявено ясно, че трябва да се засили ролята на партията мандатоносител – БСП. От движението обаче избрали друг път - да свалят правителствоно на Пламен Орешарски и търсели разговори с ГЕРБ в този период. Неслучайно още преди евроизборите имаше една символна среща в Кърджали, посочи той.

Председателят на ПЕС заяви, че очаква от БСП много по-аргументирано и със самочувствие да отстояват това, което са вършили заедно и вършат за страната.

Той коментира и представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план за инвестиции с думите, че социалистите са очаквали много по-мащабен план, с много по-свеж финансов ресурс.

"Нашата амбиция е по-мащабна – да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите-членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат в бюджетни дефицити, защото това е за обща европейска кауза и общи европейски нужди", обясни Станишев.

По думите му наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти, които да са балансирано разположени териториално, за да не се реализира рискът парите да отидат в големите икономики.

Един от позитивните моменти  в плана, според Станишев, е, че се създава специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който е извън европейския бюджет и извън досегашните инструменти за инвестиции.

По темата за членството ни в Шенген и вероятността Румъния да ни изпревари по пътя към него, председателят на ПЕС настоя, че има критерии и след като България по мнение на ЕК и ЕП ги е изпълнила, няма основания членството ни в Шенген да става заложник на друг механизъм. Това подкопава доверието у нас за ЕС като справедлив партньор на България, посочи той и се обяви за координирана работа от опозиция и управляващи по темата пред европейските институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase