Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Устойчиво правителство България може да има само при ясно разписана и публична програма за действие, смята президентът Росен Плевнелиев.

По думите му трябва да е ясно още коя партия какво подкрепя, а програмата да бъде по месеци.
Държавният глава подчерта, че имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус.

Още по темата
„Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор "Сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори - защо да не се подкрепят от всички“, заяви Плевнелиев.

Според него е очевидно обаче, че по някои важни въпроси ще има разногласия - данъчна политика, държавни финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира.

Нека и това да бъде така, в един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход, изтъкна Плевнелиев.

По думите му правителство на малцинството е неразделна част от всяка демократична държава.

„Аз съм абсолютно убеден, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации“, подчерта държавният глава.

По отношение на консултациите, които инициира с партиите от днес, Плевнелиев заяви, че е оптимист и дава всичко от себе си.

„Ще имаме дълги и обстойни разговори, ще минем през всички теми в държавата – от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите. Лично аз се надявам, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство. Като държавен глава по време на консултациите ще призова всяка една от политическите сили да работят”, обясни той.

По-рано държавният глава откри с австрийския си колега Хайнц Фишер двустранен бизнес форум.
Плевнелиев посъветва следващия кабинет да отстои националния интерес, като изпълни проекта „Южен поток”, синхронизирано с европейските правила.

„Австрийската страна днес потвърди намеренията си за инвестиции във вече дадения на концесия блок „Хан Аспарух” в българския черноморски шелф, където очакваме да стартира следващата фаза на проекта. Общата инвестиция е около 1,5 милиарда евро и сме оптимистично настроени, че в следващите от 3 до 4 години България може да намери находища на своя собствена газ”, подчерта Плевнелиев.

Президентът заяви, че на всички нива между България и Австрия има силно приятелство и разбирателство, общо бъдеще и общи ценности, които се споделят.

„Всяко евро инвестиция от Австрия в България за нас е от особена важност и ще се отнесем с особено внимание и подкрепа към тях. Като държавен глава съзнавам, че единствено чрез инвестиции можем бързо и веднага в България да създадем нови и по-добре платени работни места”, посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase