Хайнц Фишер и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че България ще има правителство в следващите две седмици.

Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Австрия Хайнц Фишер в отговор на въпрос на австрийски журналист, че австрийски инвеститори като ЕВН се оплакват от недостатъчно правна сигурност в България. Президентът Фишер пристигна днес на двудневно официално посещение у нас.

Ще имаме пет правителства в последните две години, отбеляза  Плевнелиев и коментира, че това е ясен знак за нестабилност. Той обаче посочи, че дори и в ситуация на тежка политическа нестабилност, в която се намираме, българската икономика продължава да расте - през тази година вероятно ще имаме ръст от 1,5 процента, а за следващата година се планира ръст от 1,8 процента.

Още по темата

Президентът изрази увереност, че новото правителство ще бъде правителство, което ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора, и допълни, че всяка една от тези реформи създава по-силни институции. Дали ще бъде реформа в сектор "Сигурност", в правосъдие и върховенство на закона, електронно управление, образование, пенсии и здравеопазване, всяка една от тези реформи ще подкрепи българските институции, посочи президентът, цитиран от БТА.

Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст, каза още Плевнелиев. Президентът заяви, че реформата в енергетиката не може да бъде отлагана повече и ние съзнаваме това много добре.

По думите му проблемите в българската енергетика и на чуждестранни инвеститори в българската енергетика са, че регулаторът е политически зависим и че в България в последните десет години няма честен дебат за този сектор и неговите приоритети.

Плевнелиев отбеляза стартираната от служебното правителство  инициатива за енергийния борд и посочи, че тя променя изцяло подхода в българската енергетика. Защото е много лесно да се сочи една или друга международна фирма, защо сочим към тях, а не посочим българските държавни компании и монополи, които са неефективни и непрозрачни, и които също допринасят за ситуацията в българския енергиен сектор, попита Плевнелиев.

Той изрази убеденост, че ако се засили идеята за енергиен борд, ако бъде довършена стратегията в енергийния сектор и се изпълнява, българските институции само след една-две години ще бъдат със съвсем друга перспектива.

България и Австрия споделят обща оценка за нуждата от енергийна диверсификация в Европа. Това беше общата позиция на президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер.

И двете държави подкрепят изграждането на газопровода „Южен поток“, което трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското законодателство и изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, беше подчертано и от Росен Плевнелиев, и от Хайнц Фишер.

Българският държавен глава изрази надеждата си за коректен диалог на държавите членки и новата Европейска комисия, която да даде разрешението си за продължаване на работата по проекта. В отговор на журналистически въпрос президентът призова за по-активно участие в преговорите и на представителите на руската страна за намирането на решение на спорните въпроси.
 
„Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е от стратегическо значение за България и ще свърже страната ни с алтернативни доставчици на природен газ“, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще продължи да проучва акваторията на Черно море за осигуряването на допълнителни доставки на природен газ. Като основен приоритет на страната ни в енергетиката президентът отново посочи енергийната ефективност, която ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за намаляване на разходите на гражданите. „Австрия е световен лидер в тази сфера и нейният опит е от съществено значение за България“, отбеляза държавният глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase