Светлин Танчев. Снимка: БТА

Български демократичен център, както вече се казва ББЦ в парламента, ще инициира парламентарна проверка на казуса "КТБ".

Депутатите на коалицията ще започнат събиране на подписи за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти около случая. Това стана ясно от думите на шефа на групата на БДЦ Светлин Танчев.

Още по темата

Той обясни, че формацията търси подкрепата на останалите сили в парламента за създаване на комисията. Той все пак уточни, че в момента депутатите все още нямат пълната информация по случая, за да вземат адекватно решение.

"Ние от няколко месеца се придържаме към тезата, че трябва да се търси пазарно решение, а не просто държавата да вади едни пари и да покрива определени разноски или загуби”, каза Танчев по повод решението на парламента от снощи да задължи БНБ да оздрави банката.

Танчев разясни, че депутатите всъщност са дали срок на инвеститорите да си направят своя "дю дилиджънс“, тоест инвестиционна преценка на обстоятелствата около това, в което ще инвестира.

Депутатът припомни, че инвеститорите са поискали отсрочка още преди месец, за да се запознаят с реалната ситуация и да се намери адекватно решение на казуса, без да се налага държавата да плаща цялата сметка. Танчев е убеден, че това е най-логичното действие в сегашната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase