Снимка: Булфото, архив

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин изрази недоумение от ниската подкрепа за партията,  защото тя според него е имала „най-прогресивните идеи” и „защитава интересите на една огромна част от българските граждани”.

Още по темата
„Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече“, коментира той по bTV.

Вигенин отхвърли и тезата, че с действията си като външен министър е настроил русофилите срещу БСП.
По думите му не може да се постави под въпрос европейското членство на страната, но и не може да се твърди, че кабинетът „Орешарски” е провеждал антируска политика.

Попитан дали наистина в БСП има фараони, каквото обвинение отправи социалистът Кирил Добрев, Вигенин отговори: „Ако БСП иска да бъде силна, трябва да спрем това постоянно самоизяждане в медиите, никой не иска да се идентифицира с отбор, в който има постоянни крамоли. Че трябва да има промяна в отбора, това е естествено”.

Бившият първи дипломат напомни, че двама от членовете на прословутата „тричленка” на Столетницата (Евгени Узунов и Катя Николова) не са били народни представители, докато Добрев ще е в парламента за четвърти мандат.
По думите му Изпълнителното бюро не е като някогашното Политбюро и работата в него е свързана с повече задължения, отколкото с дърпане на конците вътре в партията.

„Трябва да има минимално съвпадане между Изпълнителното бюро и парламентарната група, защото и без това не сме много сега. Едните трябва да се заемат изцяло с партията, а другите – с парламентарна дейност, защото там ще се види новото лице, новата политика на БСП. Парламентарната група е ключов елемент от възстановяването на БСП.

Кристиан Вигенин оцени като положителна инициативата на ГЕРБ за срещи с останалите партии в Народното събрание.

„Едно добро начало, защото ГЕРБ от самото си създаване са били много самовлюбена партия. Нейният лидер също. Може би беше добър ход, че той не участваше в преговорите”, коментира социалистът.
Бившият външен министър посочи, че сега въпросът е дали със „стъпването на терена” на Бойко Борисов ще продължи пътят на българската политика към Европа или всичко ще приключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase