Снимка: МВР

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом, съобщиха от Прокуратурата. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия - огледи, претърсвания, разпити, в района на инцидента, във Видин и в столицата.

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в село Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 г. До 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Още по темата

Осъществена е незабавна проверка на обект на „Видекс“ АД в село Сеславци след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 5 РУП в София тази сутринта да транспортира от Горни Лом до Сеславци общо 800 000 противопехотни мини.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

Утре, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи.

В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода.

Документация ще се изземе и от държавни контролни органи в област Видин (Инспекция по труда, РИОКОЗ, служба КОС – МВР).

В завод „Миджур“ е имало предни инциденти през 2006 г. и през 2007 г. - смърт на двама работници. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по член от НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase