Снимка: БТА

Решенията в енергетиката често са вземани без достатъчно анализи и със съмнения за политически привкус, заяви вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева, която председателства Енергийния борд.

Днес Бордът провежда първото си заседание, след като беше създаден миналата сряда с решение на Министерския съвет.

Още по темата
По думите й държавата и държавните органи досега не са показали наличие на достатъчно експертен потенциал за вземане на решения в сектора.

Захариева каза още, че дисбалансът в енергетиката има застрашителни размери и без спешни решения, които да отчитат интересите на всички страни, този дисбаланс може да доведе до колапс в системата.

Тя подчерта, че никой от участниците в енергийната системата не бива сам да плати цената за намиране на решение за големия дисбаланс в сектора.

Според нея в момента липсва професионален, прагматичен, експертен диалог между всички заитересовани страни. Трябва да си кажем откровено състоянието и всички факти такива, каквито са. Без истината трудно ще можем да предлагаме адекватни решения за сектора, подчерта тя пред членовете на Борда.

Захариева предложи да се създаде експертен съвет към Борда, който да подготвя дневния ред и да дава предложения за вземане на решения.

Енергийният борд трябва да бъде платформа и постоянно действащ експертен съвет за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни, в който да се предлагат решения на компетентните държавни институции, смята Захариева. Тя обаче подчерта, че той няма как да взема решенията вместо тях.

По думите й Бордът е платформа за анализи и предложения в сектор „Енергетика“. Вицепремиерът уточни, че членовете му са доста, защото заинтересованите лица в сектора са доста. Според нея има баланс в представителността на държавата, частния сектор, синдикати и работодатели, потребители.

Като един от принципите, на които да стъпи Бордът при работата си, Захариева посочи върховенството на закона. Според нея трябва да се осигури ефективно работещ пазар на електрическата енергия, да има работещ сектор, но на цена, поносима за потребителите, държавата да осигури атрактивна бизнес среда, да се работи за равнопоставеност на участниците в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase