Снимка: архив Булфото

На пети октомври предстоят първите безнадеждни избори. Такава прогноза направи социологът Кольо Колев в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него в изборите досега винаги е имало политическа партия, която е привличала доверието на избирателите.

Колев прогнозира и ниска избирателна активност, която ще се дължи на факта, че за първи път няма да има „добри“. Именно заради това според него изборите на 5 октомври ще са прелюдия към нови избори.

Според социолога ГЕРБ най-вероятно ще имат по-малко на брой депутати, отколкото имаха в досегашния парламент. Те бяха 97. „Идеята за пълно мнозинство е пропаганда“, допълни той.

По думите му е нужна политическа култура, за да може въпреки различията между партиите в следващия парламент, да се направи мнозинство, което да може да управлява. „За съжаление, това, което наблюдавахме в последните години, не говори за някаква дивна политическа култура“, допълни той.

Той даде пример с Холандия, където по думите му от 19 век насам управляват само коалиции и няма еднопартийно управление. „Там партиите се противопоставят, но намират форма на диалог, тук сме далеч от това нещо“, поясни Колев.

Той определи въпроса дали изобщо ще има парламентарно мнозинство в следващия парламент като основна интрига. Според него е по-вероятно това да не се случи и да се върви към следващи избори.

Според математика проф. Михаил Константинов е ясно, че няма да има партия с пълно мнозинство. За него две са основните интриги. Първата е дали ще се реализира европейският формат ЕНП в нашия парламент, тоест ГЕРБ и Реформаторският блок да влязат в коалиция. Според него е ясно, че двете партии взети заедно ще имат мнозинство. Ако такава коалиция не се случи, е възможно четвъртата и петата партия в парламента, които според него ще бъдат България без цензура и Патриотичният фронт, да бъдат привлечени към управлението.

Втората интрига, която по думите на Константинов е по-малката, е дали АБВ ще прескочи бариерата за влизане на парламента. От това зависи и дали в парламента ще има 5-6 партии или 7.

Според Константинов възможен вариант би бил управление на малцинството, какъвто опит имаше ГЕРБ от 2009 г. до 2013 г. По думите на Колев такова правителство може да се крепи с мълчаливата подкрепа на ДПС, Реформаторите и Патриотичния фронт, но това ще бъде временно явление.

Проф. Константинов коментира и методиката за преброяване на резултата при избора на народните представители. Според него тя е грешна, но въпреки това не е основание за драма и паника. „Има ситуации, при които дава грешки и при това не предупреждава. Това са 20% от случаите“, поясни той.

По думите на математика не става въпрос за количествени грешки, а за разпределение на мандатите вътре в партията. „На национално ниво проблем няма, партията си взима мандатите, но не знаят в кой район да го вземат“, разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase