Областният управител Димитър Димитров (л) и премиерът Георги Близнашки. Снимка: БТА

Да стоят колкото искат, но обществото отдавна е снело своето доверие. Така премиерът Георги Близнашки коментира в Благоевград отказа на ДКЕВР за оставки, след като вчера служебното правителство настоя трима души от комисията да се разделят с постовете си – председателят Боян Боев и членовете Еленко Божков и Лиляна Младенова.

Още по темата
Според премиера това ще бъде институция, която каквото и да направи оттук нататък, ще предизвиква нови и нови вълни на обществено неодобрение.

“Този състав на ДКЕВР, една независима регулаторна агенция, носи огромна вина за тежкото положение, което се създаде в енергетиката. Към средата на следващата година ще има нарастване на дупката до 3.8 млрд лева.

Тяхната политика или линията, която следваха, се провали напълно”, подчерта Близнашки, според когото създаденият от МС Енергиен борд е до голяма степен алтернативното решение, защото там ще се формират позиции, с които ДКЕВР ще трябва да се съобразява, ако не иска да предизвика обществено недоволство.

Близнашки беше категоричен, че служебното правителство няма никакво намерение да взема страна в предизборната борба и не провежда чистка.

"Груба грешка е на която и да било политическа сила да се обръща срещу служебното правителство, защото ние нямаме никакво намерение да вземаме страна в предизборната борба", коментира той. Близнашки отново декларира, че кабинетът ще смени не повече от половината областни управители.

“Когато казват, че служебното правителство извършва чистка, истината е съвсем друга. Ние лансираме фигури, които са професионалисти, хора, които не са участвали в политическите борби, доколкото е възможно при нашите условия. Търсим свежа кръв за нормалното функциониране на администрацията”, разясни той.

Близнашки подчерта още, че върху него не е упражняван никакъв натиск от която и да било политическа партия.

Служебният премиер заяви, че кабинетът му е измъчван от три групи проблеми и посочи  финансовия недостиг, защото не беше актуализиран бюджетът от предходното Народно събрание. Близнашки даде и пример, че е трябвало да бъдат отделени средства за справяне с болестта „син език“.

По думите му вторият проблем е свързан с банковата криза. Наблюдаваме много внимателно процесите, които се случват в КТБ, наблюдаваме и действията на Управителния съвет на БНБ. Има законови процедури, които трябва да се извървят, преди да се стигне до политическите решения, уточни министър-председателят. Като трети проблем той посочи енергетиката.

Служебният премиер потвърди, че ще оглави Инициативния комитет за честване на 1000-годишнината от битката на цар Самуил при село Ключ. Той обаче уточни, че името на Благоевград няма да бъде сменено на Самуил, без да се вземе предвид мнението на обществеността.

При посещението си в Благоевград днес служебният премиер се срещна с областния управител Димитър Димитров и с кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Премиерът се е запознал с работата на новоназначения областен управител, като подчертал, че администрацията трябва да бъде близо до гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase