Президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова участваха в откриването на комплекса при гробницата на Хонорий до базиликата "Света София" в столицата. Снимка: БТА

Служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията, заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти. Той посочи, че служебното правителство е на България.

Президентът обаче допълни, че, от друга страна, не може да се връзват ръцете на едно правителство, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени.

Още по темата
Като пример Росен Плевнелиев посочи назначението на ген. Ваньо Танов за директор на агенцията "Митници". Президентът беше категоричен, че не познава "друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е е сложил рентгени на всички граници, измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции", както и да е събрал повече пари от него.

В един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни, посочете ми една по-достойна кандидатура, каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той допълни, че става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на "пробития бюджет и пробитите приходи", които чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, защото по думите му без ревизия на бюджета в държавата няма да минем.

За назначенията на служебния кабинет президентът заяви, че те са значително по-малко от тези, извършвани от други правителства.

Според него статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация, а служебното правителство ще назначи не повече от няколкостотин.

Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили, посочи Плевнелиев. За него това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно.

Самият начин, по който беше "скроено" и подготвено служебното правителство, доказва това - има от крайно леви до крайно десни представители в него, отбеляза Плевнелиев.

Той посочи, че при сформирането му се е погрижил да покрие целия спектър на българското общество.

Dnes.bg припомня, че БСП остро критикува служебния кабинет, че не просто подменя кадри, а се реставрират кадрите на ГЕРБ на всички нива – от министерства, политически кабинети, агенции до регионални структури, методично, последователно и абсолютно безцеремонно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче е категоричен, че нито един човек не е изпратил в служебното правителство от ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase