Михаил Миков. Снимка: БСП

БСП не успя да утвърди окончателният вариант на листите с кандидати за депутати на изборите през октомври на пленум днес и в събота ще трябва да ги донареди.

Останаха да се до уточнят трите софийски избирателни района, Хасково и Габрово, съобщи лидерът на партията Михаил Миков.

За софийските райони има определени водачи, но листите са най-дълги и все още се оформят като баланс от гледна точка на граждански и коалиционни квоти.

Още по темата
Листата в Габрово пък е наредена, но няма водач, защото предварително определеният Йордан Стойков катастрофира и е настанен във ВМА в кома.

Миков заяви, че има много варианти, но няма да каже какви са те заради деликатната ситуация, която пречи на социалистите да вземат бързо решение.

Кристиян Вигенин пък остава водач на листата в Благоевград, въпреки че местни структури номинираха Корнелия Нинова.

„В Благоеградско има доста структури и доста различни мнения“, защити решението на ръководството на БСП Миков.
 
Лидерът на партията се похвали, че 20 на сто от участващите в листите са на възраст до 35 години, 30 процента са до 45 години, а над 65 години са само 2,5 процента, което според него е значително подмладяване.

Левицата разчита основно на финансисти, икономисти, 10 процента са юристи, има и представители на научните среди като Анелия Клисарова, която беше просветен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

65 на 35 на сто е съотношението между мъже и жени.

„Но не бива да се робува на половете, важното е човекът да има качества“, заключи Миков.

„БСП е незаобиколим фактор и не искам да се пъчим и да обещаваме обратната страна на Луната. Ако хората ни повярват, че сме автентичните представители на мнозинството български граждани, ще имаме добър резултат“, коментира той.

На днешния пленум с бил отправен призив за повишена отговорност на водачите и на областните председатели за кампанията.

 „Прие се обръщение за специално внимание към хора в листите, които могат да уронят престижа на БСП. Ще искаме декларация от областните председатели, че кандидатите отговарят на изискванията за висок морален облик, защото често при компроматна война се вадят от гардеробите скелети, които се представят пред публиката, и заради това искаме този въпрос да бъде решен“, разясни лидерът на левицата.

Според него прави впечатление, че водачите на листите на ГЕРБ са познати лица.

„Доста къса скамейка, налагат се дублажи на водачите, а това затруднява активно да се участва в кампанията. Прави впечатление, че са само стари имена с малки изключения, хората ги познават добре, знаят какво са си свършили“, иронично подметна Миков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase