Васил Грудев. Снимка: БулФото

България може да загуби 1,65 млрд. евро заради липсващ капацитет в агроминистерството. Това стана ясно от интервю на земеделския министър Васил Грудев пред Нова телевизия.

Проблемът не е решен от месеци. Миналата седмица министърът припомни, че от 16 октомври 2013 година Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ е без сертифициращ орган. Така 1,65 млрд. лв. изплатени суми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са под въпрос, тъй като не са сертифицирани.

Още по темата
Днес Грудев разясни, че всъщност целта на търга е да бъде избрана голяма одиторска компания, която да наблюдава разходите, извършени от фонда и да завери сметките на годишна база.

„В момента тече третата процедура за избор на сертифициращ орган, тя отново е спряна от КЗК, защото има обжалвания. Самият факт, че три пъти не можем да проведем една обществена поръчка, говори за липсващ капацитет“, обясни той и припомни, че до 30 януари тези средства трябва да бъдат заверени. Ако това не стане, няма да бъдат възстановени от ЕК и ще останат за сметка на бюджета.

„Това са много пари, нямам друга възможност за действие, освен да реша проблема“, заяви агроминистърът.

Той съобщи, че когато е поел земеделското министерство, е спрял редица обществени поръчки, направени в последния момент -  например поръчка за 80 000 лева, за да се направи анализ на дейността на една дирекция в министерството със 70 души.

„Имаше доста такива поръчки, аз към ги спрял“, обясни Грудев.

Той коментира и смянатата на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). През последните дни уволнени служители на агенцията коментираха пред медиите, че бившият шеф Майдън Сакаджиев е правил масова чистка в министерството и е уволнявал служители, които не са членове на ДПС.

Пред Нова телевизия уволнени служители заявиха, че на техните места идвали хора без конкурс, освен това е имало натиск как да се оценяват европроектите.

Грудев каза, че само за година от 200 души в централното управление са сменени 100. „Без професионална администрация няма как да действаме“, коментира той. Министърът обаче не смятал да проверява дали служителите в ИАРА са членове на ДПС.

По повод руското ембарго за селскостопанска продукция от ЕС той заяви, че на 5 септември министрите на земеделието от ЕС ще обсъдят ситуацията и мерките, които могат да се предприемат.

Реализацията на произведените в България пресни плодове и зеленчуци ще е по-трудна, заяви той.

Грудев заяви, че ще настоява българските земеделци да бъдат компесирани не само за преките загуби от нереализирани договори, но и заради косвените щети от очаквания срив на цените.

Още новини за земеделие четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase