Георги Първанов. Снимка: архив, БулФото

Четворна коалиция в следващия парламент описа президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов.

„Затваря се може би една четворна коалиция - това е и в представите на кукловодите. Две партии ще са в явната част - ГЕРБ и Реформаторския блок. ДПС и Бареков, ако влезе, ще са задкулисието. Съмнявам се, че ще влезе, защото финансирането е намалено“, заяви Първанов пред TV7.

Още по темата
По думите му формална коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има. „Не съм наивник. Познавам лидерите на двете партии. По-скоро ще става дума за задкулисно взаимодействие, което да запази или разшири позициите на ДПС, както става ясно от анонса за 10-те зам.-министри мюсюлмани", добави Георги Първанов, визирайки обещанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Първанов няма затрудняващи фактори за задкулисна коалиция, "когато се очаква те да имат едно добро взаимодействие, когато един Бареков, който работи активно с ДПС, ако влезе в парламента, би бил също част от това взаимодействие".

Първанов е на мнение, че настоящият президент създава впечатление за пристрастност. „Това се вижда дори в начина, по който се формира служебният кабинет. Вижда се уклон към хора, които изразяваха определена позиция по време на протестите“, обясни президентът в периода 2002-2012 г.

Той е убеден, че АБВ ще влезе в следващото Народно събрание, защото има хора в листите, които са се доказали.
Бих се радвал да имаме и над 20-30 депутати в следващото НС, но повече искам да имаме добро парламентарно присъствие и да сме незаобиколим фактор, посочи Първанов.

Той се обяви за преференциален вот и то при по-ниска бариера. Според него самият факт, че БСП спряха искането за референдум за мажоритарен вот идва да покаже, че партиите - от ГЕРБ до БСП, не желаят да има преференциален вот. "При мажоритарен вот апаратчиците, които се набутаха в листите, горят, а те не искат това", категоричен е Първанов.

Според него никой не иска да се води дебат. “Ние сме предложили рязко намаляване на субсидиите на партиите, промяна на плоския данък, на системата на доходите и може би най-важното - искаме радикално да се промени моделът на българската икономика. Тя работи на ишлеме - за износ. Нямаме икономика, която да даде шанс за висок и качествен растеж", продължи той.

По думите му една от грешките на прехода е, че държавата се е изтеглила от всички сектори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase